Friday, September 9, 2011

BENCANA MEMBAWA KESEDARAN....

Assalammmmmualaikum...petang ni hujan pulak..gelap aje langit ni ha...sekali tengok da macam dalam cite BATTLE OF L.A(aku tipu)...mendung je langit 2...wuuuuu...hadoii..cerita pasal hari hujan ni kan...ramai yang suka gak dengan hari hujan ni...aku lagi suke..sebab tu nama aku RAINS..kahh3(poyo)..ok2...tapi tak boleh lah nak suka2 sangat kan...kenalah bersyukur coz hujan yang turun adalah rezeki tau..tapi kita harus juga bersyukur coz di negara kita Malaysia ni jarang berlaku bencana2 dashyat...bersyukur...hopefully kita sentiasa dilindungi daripada bencana2 dashyat macam Tsunami Jepun hari tu...Taufan Katrina kt US..semoga MAlaysia tnah air kita ni selamat hendak-Nya......tapi bayangkan lah kalau bencana2 ni bergabung mnjadi SATU.....perghhhhhhh!!!!xdapat nak digambarkan lah betapa dahsyat keadaannya....dashyatttttt~~~

Macam biasalah kan..kalau bencana2 yang macam tu dah sah2 lah banyak nyawa terkorban...harta benda musnah...bentuk muka bumi berubah...dan nak pulihkan balik bukan mengambil masa yang singkat...kepada yang kehilangan ahli2 keluarga, sudah pastilah akan meratapi dan bersedih kan...xkan nak gembira..apa laa..Walauape pun kan..kita sebagai manusia haruslah melahirkan rase simpati dan hulurkan bantuan mengikut kadar kemampuan pda mereka yg kesusahan tersebut..ni tidak...ade gak yang ngejek2..sindir2..ishh3...ape daa...


Kadang2 sedih jga bila melihat keperitan yang terpaksa mereka alami..bila aku menonton channel HISTORY 555 kt astro hari tu pong,terasa gak kesian kan..bayangkan lah kalau perkara2 macam tu jadi kat Malaysia...oitt2 mulut cabul!!! ok2...xdela..sebab tu aku ckap tdi, bersyukur kita kerana dilahirkan di Malaysia...korang tengok lah jiran kita Indonesia sinun...teruk bencana yang diorang hadapi...bukan nya jauh 2...sebelah pintu je..da name pon jiran serantau....tolak bab POLITIK..hmnnn...

So, kesimpulannya...sebagai manusia yang memiliki akal dan pegangan, seharusnya segala kejadian yang berlaku di atas dunia ni mestilah kita jadikannya sebagai iktibar dan pengajaran...berdoa agar kita dilindungi daripada musibah yang dahsyat..jangan selalu nak bertekak pasal POLITIK je...bullshit semue tu....ok lah..setakat ni je lah aku bebel...lain kali aku cite lain...


p/s: Allah S.W.T maha kuasa...maha besar...setiap kejadian yang berlaku adalah hanya kerana izin-Nya...




0 RAKUNS KECOH:

There was an error in this gadget